Alles over vloerverwarming

Warmup

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt wereldwijd veel gebruikt. Het mooie van elektrische vloerverwarming is dat het om een elektrische weerstand gaat. Die werkt of die werkt niet; storingen zullen niet uit de verwarmingskabel komen. Als deze werkt bij installatie, op de juiste wijze is geïnstalleerd (hij kan bijvoorbeeld niet verbranden) en de situatie is niet veranderd dan moet de kabel werken. Nog een geweldig voordeel van elektrisch verwarmen is dat het ruimte afhankelijk kan. Doordat de matten of kabels niet afhankelijk zijn van een centrale warmtebron kan elke ruimte zonder rendementsverlies op vraag verwarmd worden.

Pluspunten vloerverwarming ten opzichte van CV-systemen

Dit brengt ons naar nog een belangrijk pluspunt van elektrische vloerverwarming; er is geen transportverlies van warmte. Bij traditionele CV systemen wordt gas verbrand (een proces waarbij energie verloren gaat) waarmee het water wordt opgewarmd (waarbij wederom energie verloren gaat) en vervolgens wordt het warme CV water door leidingen (wederom energieverlies) naar de radiator gebracht waar de warmte wordt afgegeven aan de ruimte. Bij vloerverwarming, specifiek bij elektrische vloerverwarming, wordt de warmte alleen afgegeven op de plekken waar dat gewenst is.

Verschillende typen elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt in hoofdzaak in vier verschillende typen verkocht:

  1. elektrische matten voor in egaline lagen of tegellijm. Dit systeem is het meest te vergelijken met vloerverwarming via de CV-ketel. Dit systeem is geschikt voor (grote) symmetrische ruimten;
  2. elektrische kabel (losse kabel) voor in egalinelagen of tegellijm. Dit systeem is ook goed te vergelijken met traditionele vloerverwarming via de CV-ketel. Dit systeem is geschikt voor (grote) asymmetrische ruimten;
  3. matten voor laminaatvloeren. Deze matten zijn geschikt om aan te leggen direct onder een laminaatvloer of andere zwevende vloer. Deze systemen zijn geschikt voor (grotere) symmetrische ruimten;
  4. betonkabels. Deze kabels worden in de betonvloer van het huis verwerkt. Dit systeem wordt met name toegepast in nieuwbouwsituaties.

De elektrische matten en betonkabelsystemen zijn zowel als hoofdverwarming als in de vorm van een hoofdverwarming verkrijgbaar. Voor de matten wordt voor hoofdverwarming een vermogen van 200watt per m2 toegepast. Voor bijverwarming geldt een vermogen van circa 150watt per m2. Bij de betonkabelsystemen en de losse elektrische kabelsystemen wordt de toepassing als hoofd of bijverwarming bepaald in de legafstand tussen de draden.

Onderhoud aan elektrische vloerverwarming

Een mooi bijkomend voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het, na installatie, geen onderhoud meer nodig heeft. De kosten voor het onderhoud van een CV-ketel, het doorspoelen of ontluchten van leidingen, het is allemaal niet meer nodig. Enig onderhoud is dat van de thermostaat; bij een slimme thermostaat zal met enige regelmaat de software een update nodig hebben. Onze thermostaten doen dat echter ook zelf.

Wel of geen isolatie toepassen?

Veel mensen vragen zich af of het verstandig is extra te investeren in isolatie onder de vloerverwarming. Het antwoord daarop is, zonder enige twijfel, ja! Bij bijvoorbeeld het gebruik van onze isolatieplaten voor elektrische vloerverwarmingsmatten kunt u de opwarmtijd tot 60% verkorten en het stroomverbruik met tot 50% verminderen (een en ander afhankelijk van de dikte van de isolatie).

Door het toepassen van isolatie direct onder de vloerverwarming wordt de warmte naar boven gericht; waar u de warmte wilt hebben. Daardoor verwarmt u minder van de massa onder de vloer. Daardoor is uw vloerverwarming veel efficiënter.